De voor- en nadelen van anabole steroïden

Na een kuur voelen gebruikers zich sterk, zelfverzekerd en krijgen zin in seks. Als je anabolen slikt legt je lichaam de natuurlijke productie van testosteron stil. Veel sporters nemen hun toevlucht tot anabole steroïden – nochtans verboden producten – om hun prestaties te verbeteren en records te verpulveren. We weten allemaal dat die producten schadelijk zijn voor de gezondheid.

 • Zo neemt het risico op hart- en vaatziekten toe en heb je kans op een hogere bloeddruk en cholesterol.
 • Zoals gezegd, kan langdurig gebruik van anabolen leiden tot een verhoogde bloeddruk en dit kan weer nierschade veroorzaken.
 • Ze worden veel gebruikt om sportprestaties te verbeteren, vooral bij gewichtheffen, bodybuilding, discuswerpen e.d.

De twee frequentst door sporters genomen synthetische steroïden, die doeltreffend en weinig androgeen zijn, zijn nandrolon en stanozolol. Stanozolol lag aan de basis van de diskwalificatie van de Canadese sprinter Ben Johnson op de Olympische Spelen van Seoul in 1988. Het was wachten tot de jaren zeventig voordat de wetenschappelijke gemeenschap en de sportautoriteiten de doperende kracht van testosteron en de derivaten ervan erkenden.

Blijft moord op rijkswachter Peter De Vleeschauwer uit 1996 voor altijd onopgelost? Onderzoek na 28 jaar afgesloten

Anabole steroïden verlagen de concentratie van het goede HDL-cholesterol en laten de concentratie van het slechte LDL-cholesterol stijgen. Op de langere termijn kunnen bloedvaten daardoor vernauwen, en kan de toevoer van zuurstof en voedingsstoffen naar organen verminderen. Testosteron en de synthetische derivaten ervan zijn alomtegenwoordig in de wereld van de sport en de bodybuilding. Ze worden als doping gebruikt en kunnen leiden tot uitbarstingen van extreem geweld. Ik werk met (kracht-)sporters, bodybuilders, man en vrouw, jong en oud. Als dokter bied ik een plek voor al je vragen rondom anabole steroïden, TRT, supplementen en meer — zonder veroordeling.

 • Het lastige voor artsen en sportcoaches is dat de effecten van de anabole steroïden sterk per persoon verschillen.
 • Ten eerste stimuleren anabole steroïden de eiwitsynthese in spiercellen, wat resulteert in een toename van de spiermassa.
 • Hoe groter de prostaat, hoe moeizamer en soms pijnlijker het urineren wordt.
 • Daarom ook dat veel sporters zich aan een dieet houden van kip, vis, vlees, noten, zuivel en andere eiwitrijke producten.

Ze worden vaak gebruikt door atleten en bodybuilders om hun lichaams prestaties te verbeteren en spieren op te bouwen. Sommige anabole steroïden kunnen omzetten in oestrogenen of de werking van vrouwelijke geslachtshormonen of oestrogenen imiteren. Bij gebruik in hoge doseringen kunnen mannen last krijgen van borstvorming of gynaecomastie, vetafzettingen op de heupen en rug en het vasthouden van vocht. Het gebruik van anabolen kan tevens leiden tot ongecontroleerde en pijnlijke erecties.

Hartspier

Bovendien zijn anabole steroïden verboden in de meeste sportcompetities vanwege het oneerlijke concurrentie voordeel dat ze kunnen bieden. Het gebruik ervan kan leiden tot diskwalificatie, schorsing en reputatieschade voor atleten. 99% van de gebruikers van AAS ondervindt minimaal 1 subjectieve of objectieve bijwerking. Over het algemeen kan worden gesteld dat hoe hoger de dosering en hoe langer het gebruik, des te frequenter en ernstiger de bijwerkingen zijn.

 • Het wordt gevormd in de Leydig-cellen van de testes en in mindere mate in de bijnieren.
 • Anabole steroïden kunnen tot verschillende cardiovasculaire problemen leiden.
 • Maak verantwoorde keuzes met hulp van een arts gespecialiseerd in mannelijke hormonen en het optimaliseren van je gezondheid.
 • Daarom worden ze vooral gebruikt bij sporten waarbij kracht een belangrijke rol speelt, zoals fitness.
 • Er zijn dinsdag zoekingen gedaan in 8 woningen en 5 bedrijfspanden in Heerlen, Landgraaf, Geleen, Maastricht, Voerendaal, Kerkrade en Eygelshoven.

Het gevaar hiervan is dat het gebruik van AAS op korte termijn diverse klachten kan veroorzaken en op lange termijn schadelijk kan zijn. Naast borstvorming kunnen anabolen je nog meer bijwerkingen geven, zoals een dikkere hartspier. Van Putten-Rademaker, MSc, werkt als haartransplantatie arts bij Zantman Kliniek. Met meer dan 35 jaar is zij de meest ervaren haartransplantatie specialist van Nederland. De Balance Kliniek is een gerenommeerde instelling waar mensen kunnen afkicken van anabole steroïden.

Nandrolon bindt zich aan de androgeenreceptor met een affiniteit welke tussen die van dihydrotestosteron en testosteron ligt. Intussen zijn alle 100 mannen van start gegaan en is de studie in de afrondende fase van de dataverzameling. Wetenschappelijke rapporten over de resultaten van het onderzoek zullen in de loop van 2024 verschijnen. Als je huisarts je verwijstnaar het spreekuur, kan hij op basis van je woonplaats ervoor kiezen je te verwijzen naar het Anabolenspreekuur van het Spaarne Gasthuis of het ETZ. Alle verwijzingen worden ook na ontvangst op beide locaties beoordeeld op basis van postcode en welk ziekenhuis het meest geschikt is.

De meest voorkomende bijwerking van AAS is een verhoogde afscheiding van olie uit de talgklieren, wat leidt tot dermatologische aandoeningen zoals acne vulgaris, androgene alopecia en overbeharing. AAS kunnen ook leiden tot bepaalde https://mecsekrallye.com/2023/10/05/ophef-over-illegale-handel-steroiden-kopen-wordt/ problemen, zoals testiculaire atrofie, impotentie, azoöspermie en onvruchtbaarheid bij mannen. Bij vrouwen kan AAS-misbruik stemmingsveranderingen, amenorroe, baarmoederatrofie en vergroting van de clitoris veroorzaken.

Na het stoppen van steroïdengebruik kunnen ontwenningsverschijnselen optreden zoals vermoeidheid, depressie en impotentie. Steroïden kunnen ook aangewend worden onder de vorm van gels, injecties of tabletten, en zitten in sommige voedingssupplementen die vooral bij krachttraining worden gebruikt. De steroïden worden rechtstreeks geïnjecteerd in het spierweefsel (in een ader kan dodelijk zijn) en hoeven dus niet eerst de lever te passeren. Uiteindelijk worden ze wel onschadelijk gemaakt door de lever. Met behulp van aspireren is er een minder grote kans om in een ader te injecteren.

Risico’s van intermitterend steroïdengebruik

Er wordt niet meer informatie vrijgegeven over hun leeftijden en woonplaatsen. Er zijn dinsdag zoekingen gedaan in 8 woningen en 5 bedrijfspanden in Heerlen, Landgraaf, Geleen, Maastricht, Voerendaal, Kerkrade en Eygelshoven. Daarnaast zijn er gegevensdragers in beslag genomen, die weer interessant kunnen zijn in het verdere onderzoek. In dit onderzoek is er door politie en het Openbaar Ministerie samengewerkt met de Dopingautoriteit en het Ministerie van Volksgezondheid. Aromataseremmers, zoals Arimidex (anastrazole), Femara (letrozole) en Aromasin (exemestaan), gaan wat dit betreft een stap verder.